Асоциацията на прокурорите и Камарата на следователите в България направиха първа копка на паметника на юристите-спасители на българските евреи

Днес, 07.04.2023 г., представители на Асоциацията на прокурорите и Камарата на следователите в България направиха символична първа копка на паметника на юристите-спасители на българските евреи, който ще бъде изграден на пл. „Възраждане“ в близост до Еврейския културен дом в София.
На събитието присъстваха главният прокурор на Република България Иван Гешев, заместник главните прокурори Десислава Пиронева и Борислав Сарафов, административният ръководител на Военно-апелативна прокуратура-София Елин Алексов, заместник-директорът на Националната следствена служба и член на УС на КСБ Ясен Тодоров, членът на Прокурорската колегия на ВСС Евгени Иванов, министърът на култура Найден Тодоров, кметът на София Йорданка Фандъкова, историкът доц. д-р Румяна Маринова-Христиди и др.
Председателят на АПБ Владимир Николов благодари на всички, подкрепили идеята за изграждането на монумента. „Горд съм, че днес българските прокурори и следователи виждаме началото на една знаменателна инициатива – изграждането на паметник на юристите, които със своята смелост и решителност преди 80 години са спасили българските евреи. Спасили са ги в момент на мрак, на страх, на огромна човешка трагедия. Убеден съм, че този паметник ще е мост от настоящето към едно бъдеще, с което като народ да се гордеем. Нека да бъдем достойни като общество пред това, което предците ни са направили, защото нашите братя евреи са неизменна част от тъканта на нашето общество“, заяви Владимир Николов.
Ясен Тодоров посочи и причините за изграждането на паметника. „Искаме да покажем, че в нашата държава хората са толерантни и могат да съжителстват заедно, без значение от раса, религия и етнос. Искаме с нашите действия да обърнем погледа на младото поколение към нашата история, в която е имало и славни страници, но и грешки. Да се поучим от грешките и да не ги повтаряме. Да помогнем за голямото разделение в нашето общество“, каза Тодоров.
Доц. д-р Румяна Маринова-Христиди подчерта, че и в миналото, и днес юристите са крепителите на държавността, а примерът им отпреди 80 години е блестящ и вдъхновяващ. „Вие българските юристи успяхте да обедините не само цялата гилдия – съдии, прокурори и следователи, в тази кауза, а широк спектър от хора – тук са представители на Българската православна църква, на НПО-сектора, на бизнеса и др. Днес отдаваме почит на миналото, отдаваме своя дан в настоящето и предаваме завета на юристите в бъдещето“, заяви доц. Христиди.
Автори на проекта за изграждането на паметника са арх. Станислав Константинов и скулпторът Красимир Ангелов. В монумента, който погледнат отгоре представлява Давидова звезда, ще бъде вградена своеобразна капсула на времето, в която ще бъде заложено послание на българските прокурори и следователи към идните поколения.
„В своята история българските прависти са се осланяли на закона, справедливостта и нравствеността. Тези принципи завещаваме на следващите поколения, които да продължат традицията, да защитават честта на професията и на благородния български народ, да запазят паметта за миналото, да дават нови примери за подражание и да надградят положеното от нас!“, се посочва в текста на посланието.
Очаква се паметникът да бъде официално открит на тържествена церемония между 17 септември – Деня на София, и Деня на народните будители (1 ноември).